Tips og tricks
Sådan passer du din kniv bedst!

Strygestål
En god hjælper til at holde din kniv i form.
Et godt tip, for at pleje din kniv, er at benytte et kvalitets strygestål, hver gang du har taget kniven frem fra sin opbevaring.
Der findes en god gennemgang til hvordan du bruger strygestålet her.
Strygestålet kan enten være i stål eller keramisk, og har til opgave at rejse et væltet skær.
Hver gang man skærer, afhængigt af skærets vinkel, kan man slide på skæret, sådan at det vælter. Når en kniv bliver sløv, skyldes det oftest at æggen er væltet, og måske knækket. Med strygestålet "rejser" man skæret tilbage til midten.
Skærebræt
Plastik eller træ?
Mange foretrækker at bruge et skærebræt lavet i plast, fordi det kan være lettere at rengøre.
PRO Knivservice vil anbefale at få et skærebræt i træ, da træets blødhed medvirker til at skæret ikke slides så hurtigt som på plast.
Man kan næsten forestille sig, at løgene bliver hakket, kniven banker lidt hårdt i skærebrættet, og skæret vælter længere for hvert kontakt.
Ikke nok med det, får man altså også en del mikroplast på skærebrættet som risikerer at blive blandet med fødevarer.
Her vil træet være mere eftergivende end plast.
Et skærebræt i træ kan ligeledes være utroligt smukt, og kan let plejes med lidt madolie fra køkkenet.


Knivholder
En smart måde at opbevare knivene på
Mange af os har en stor skuffe, hvor diverse køkkenknive ligger og roder rundt iblandt hinanden. Det slider hårdt på knivenes skær, hver gang stål banker mod stål, og ofte medfører det en pokkers masse ridser på de flotte blanke sider.
PRO knivservice vil anbefale en flot knivmagnet, gerne lavet i et blødere materiale, såsom træ. Magneterne skader ikke kniven, eller stålet, og sikrer at knivene ikke rasler mod hinanden.
En magnetisk knivholder kan komme i mange former og materialer. Når kniven placeres skal man være forsigtig, sådan at magneten ikke trækker kniven hårdt ind materialet. Eksempelvis kan man få en magnetisk skinne, hvor kniven vil hvile mod metal. Her skal man være ekstra varsom.
Derfor anbefaler jeg knivmagneter i træ.
Vaskemaskine
En hurtig, men dårlig løsning for kniven
Om du vasker dine knive i opvaskeren eller i hånden, står dig selvfølgelig frit for.
Såfremt du ønsker at passe godt på dine knive, anbefaler PRO knivservice at knivene vaskes i hånden, med en klud, og opvaskesæbe.
I opvaskeren er der salte, og i opvaske tabs er der enzymer, som begge angriber metallet, og medfører rustpletter, eller forringelse af knivstålet.
Dette forekommer også selvom man har knive lavet i rustfrit stål.



